Zanimljivosti iz istorije venčanja

Organizacija venčanja / Stilovi venčanja
February 20, 2019
Show all

Zanimljivosti iz istorije venčanja

suitcase with different wedding accessories in the background leaves

Nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno, nešto plavo i srebrni novčić u njenoj cipeli nastalo je u Viktorijanskoj eri.

Nešto staro simboliše vezu sa porodicom – porodično nasleđe (komad  nakita, biseri ili bakina vencanica).

Nešto novo – predstavlja dobru sreću i uspeh u bračnom životu.

Nešto pozajmljeno – simboliše ljubav i podršku porodice i prijatelja.. npr. čipka, naramenica, ukosnica.

Nešto plavo – simbolizuje vernost i lojalnost (obično je to podvezica).

A srebrni novčić u njenoj cipeli je blagoslov za venčanje.

Tradicija bacanja bidermajera je nastala u 14. veku dok se verovalo da će deo mladine odeće ili buketa doneti sreću onom ko uspe da ga se dočepa.

Po nekim istraživanjima tradicija medenog meseca je nastala još u doba Vavilonaca kada se verovalo da med stimuliše plodnost. Običaj je bio da mladenci u prvih mesec dana jedu kolače sa medom i piju medovinu koja donosi plodnost i ubrzava začeće.

Zašto su venčanice bele boje?

Do polovine 19.veka nijedna mlada nije nosila belu haljinu, već specijalne haljine različitih boja koje su kasnije nosile za druge posebne prilike.

1840. godine dogodilo se najvažnije venčanje 19. veka kada su se venčali engleska kraljica Viktorija i princ Albert. Kraljica Viktorija je za svoje venčanje izabrala belu haljinu od satena, tradicija koja traje do današnjih dana počela je uzorom na nju.

Venčani prsten (burma) je najstarija od svih bračnih tradicija. Krug predstavlja večnost, a prvo prstenje je bilo napravljeno od vlasi trave, kosti, kože, slonovače.

I neki biser za kraj..

Kreirana tokom 50.godina prošlog veka Pearl Syndicate Gown nije obična venčanica.

Spada u deset najskupljih venčanica do sada kreiranih. Napravljena je od velike količine najfinije svile I satena I šila se dva meseca. Danas košta oko 100.000 dolara dok joj posebnu draž daje 100.000 bisera kojima je ukrašena.